Khasiat Halia
Halia berasal dari Asia Tenggara dan kini ditanam secara
meluas di Jamaica dan beberapa kawasan tropika. Akar halia terkenal sebagai
herba yang digunakan untuk masakan dan juga perubatan. Halia telah digunakan
oleh pakar herba China lebih 2,500 tahun lalu.
Sejak zaman berzaman, halia sering digunakan untuk melegakan
rasa loya, masalah sukar penghadaman, artritis dan membantu melancarkan
peredaran darah. Halia juga mempunyai keupayaan untuk melegakan masalah
kekejangan perut. Akar halia turut membantu menyokong sistem kardiovaskular
yang sihat dengan menjadikan platelet kurang pekat sekali gus mengurangkan
masalah peredaran darah.
Minyak halia yang digunakan untuk mengurut membantu
melegakan kesakitan akibat artritis berikutan bahan anti-radang yang terdapat
dalam tanaman tersebut.
Menurut kajian, halia membantu menurunkan kadar penyerapan
kolesterol di dalam hati dan darah selain mengurangkan sakit kepala atau
migrain. Kandungan shogoal dan gingerol dalam halia juga mampu meneutralkan
asid dalam perut, merangsang pengeluaran jus penghadaman dan juga membantu
memperbaiki otot otot penghadaman.
Bagaimana menggunakan halia
>> Dihiris atau ditumbuk untuk digunakan dalam
masakan.
>> Campuran akar halia dan ekstrak limau nipis
membantu melegakan penghadaman. Ia juga boleh dijadikan minyak dan disapu di
bahagian yang sakit.
>> Halia segar yang dibuang kulit boleh dimakan setiap
empat jam tetapi tidak lebih tiga kali sehari untuk melegakan masalah perut.
Teh halia boleh diminum beberapa beberapa kali sehari.
Cuba minum segelas teh halia untuk meredakan masalah
selesema. Menurut kepercayaan masyarakat Cina, tenaga dalam halia dapat
memanaskan paru-paru dan perut. Untuk membuat teh hali cuba resipi mudah ini.
>> 4 gelas air
>> 2 inci halia segar
>> Hirisan lemon dan madu (sebagai penambah perisa)
Kupas dan hiris akar halia. Isikan air ke dalam periuk dan
biarkan ia mendidih. Tambah sehiris halia ke dalam air yang mendidih. Kecilkan
api, tutup periuk dan biarkan selama lebih kurang 15-20 minit. Tapis, tambah
lemon dan madu sebagai penambah perisa
Maklumat tambahan mengenai halia
Selain pelbagai khasiat yang terkandung dalam halia, berita
baik kepada semua, halia tidak mempunyai sebarang kesan negatif dan selamat
diambil dalam bentuk apa sekali pun.
Kapsul halia perlu diambil bersama segelas air. Halia boleh
diambil sehari selepas seseorang menjalani pembedahan untuk mengurangkan rasa
loya. Bagi mereka yang menjalani rawatan radioterapi atau kemoterapi,
pengambilan halia mampu mengurangkan kerengsaan perut.
Lain-lain khasiat halia
>> Mengubati selesema dan asma
Pengamal perubatan tradisional mencadangkan pesakit selesema
dan asma mengunyah halia segar atau minum teh halia ataupun perahan jus akar
halia bersama satu camca madu.
>> Mengurangkan sakit sendi, sakit otot dan kolesterol
Sakit-sakit pada otot dan sendi juga dapat diatasi dengan
penggunaan halia. Untuk otot yang sakit, minyak halia dicampurkan dengan minyak
neutral lain dan digosok ke bahagian tersebut.
>> Mengubat batuk
Dengan menghisap hirisan halia dapat melegakan batuk dan
gatal-gatal tekak. Amalan ini lebih mujarab jika air halia dicampur dengan
sedikit madu.
>> Menghilangkan bau mulut
Halia memang berkesan menghilangkan bau mulut yang
menimbulkan ketidakselesaan. Hiris halia dan rebus hingga mendidih. Biarkan sejuk
seketika dan minum. Atau tumbuk halia hingga lumat dan kemudian tapis. Campur
dengan air yang sudah dimasak. Amalkan minum air halia tersebut waktu pagi dan
petang.
Semoga mendapat manfaat dari info ini ye!
Sesungguhnya ALLAH jadikan semua benda kat dunia ni, ada
manfaatnya.
No comments:
Post a Comment